&Follow SJoin OnSugar
From my travels...


Mina basta resor

dubrovnikDubrovnik - Kroatien

Varför kommer det sig att jag tipsar om denna Kroatiska pärla och dess äldre stadsdelar? Svaret är enkelt: ingenstans fick jag uppleva en sådan känsla som när först fångade den första glimpen av utsikten över staden Dubrovnik. Den är verkligen fantastisk. När man går ner till stadsportarna växer känslan allt mer stark, för att nå sitt klimax när du tar dig upp på den otroliga muren kring staden. Här ser du verkligen allt det fina. Att invånarna i Dubrovnik var nöjda med sina fina stad är lätt att föstå. Känslan är svår att beskriva. Jag och många andra har provat utan att riktigt lyckas.

En kort historia av Staden förr
Denna muromgärdade stad beskrevs av Lord Byron "Pärlan i Adriatiska havet". Staden grundades på 600-talet på en plats som kallas Ragusium av invånarna i Rom. Tack vare sin handel blev Dubrovnik lämnat i fred under många av de krig som utkämpades kring Medelhavet. Staden hade t ex under 1500-talet en av de större handelsflottorna runt Medelhavet, inte illa för en så pass liten stad som det faktiskt är. Napoleon avskaffade republiken Dubrovnik 1808 och Wienkongressen överlät staden till Österrike 1815. Villkoren i fördraget av Rapallo 1920 efter första världskriget, blev staden en del av det nyskapade kungariket med serber, kroater och slovener som senare blev Jugoslavien. Under andra världskriget var staden ockuperat av italienska och tyska styrkor. 1991, när Kroatien förklarade sig självständigt från Jugoslavien, belägrade och bombade serbiska styrkor staden och lyckades förstöra många platser av stor historisk betydelse. Allt har nu återuppbyggts.
          
Amsterdam - Nederländerna
Så mycket mer än träskor, coffeeshops och Red Light District finns här. Känt för fina kanaler och en impoerande arkitektur, vilket gör Amsterdam till en riktig guldklimp i Europa. Amsterdam är Hollands gnistrande hjärta och kommer definitivt att få ditt hjärta att pumpa. Amsterdam är en partystad 365 dagar om året, med en harmonisk samexistens mellan det moderna och historiska, i en smältdegel av nationaliteter som ytterligare bidragit till stadens speciella karaktär. Amsterdamborna är själva väldigt stolta över sinfina stad. Här finns verkligen allt.
          
Berlin - Tyskland
"Alla kulhål i världen, kan du hitta i Berlin". Inte riktigt, men nog är det många. Mycket av den mörka historien i Europa utspelades i Berlin. Berlin är Europas historia under 1900-talet. Något som märks i princip överallt i staden. Berlin är dock en ny och annorlunda stad jämfört med hur det var då. Åka dit och uppleva historien, kulturen, människorna , parterna, den avspända atmosfären, allt detta är något vi rekommenderar. Berlin är till och med mer än vad berlinarna själva förväntar sig.

Stadens utseende präglas idag främst av den roll det spelat i Tysklands historia under 1900-talet. Alla sittande regeringar från 1871 och vidare hade storslagna byggnadsplaner för staden. Alla med sin egna stil. De få byggnader som ungick bomberna. Mycket av detta initierades för att ge plats och nya byggnads, vägar och annat. Det har lett till en brokig samling arkitektur. Få städer i världen har något liknande.

I den östra delen, kan många Plattenbauten ses, påminnelser om östblockets ambitioner att skapa komplett bostadsområden med fasta andeler affärer, förskolor och skolor. Planering på hög nivå. En annan skillnad mellan före detta öst och väst är i utformningen av små röda och gröna män på övergångsställe lampor, sedan östra fick en opt-out under en standardisering av vägen trafikerar tecken efter återföreningen. Östra Ampelmännchen design används nu i den västra delen av staden också.

Brandenburger Tor är en tidigare stadsport och symbolen förstaden Berlin, Tyskland. Det ligger mellan den Pariser Platz och Platz des 18. März och är den enda återstående port av en rad portar som tidigare ledde in i Berlin. Ett kvarter norr om den ligger Reichstag. Nära ligger även Unter den Linten, den enorma paradgada som finns i Berlin. Det beställdes av Friedrich Wilhelm II som ett tecken på fred och byggd av Carl Gotthard Langhans 1788 till 1791.

Schweiz - se allt
Man vet knappt var man ska börja med Schweiz. Sjöarna under sommaren? Bergen under vintern? Montreux Jazz Festival, de bästa backarna i världen, trekking i bergen, shoppa i Genève, festa i Zürich? Alternativen är många och väldigt varierande. Här är allt rent och det finns massor att göra. Åk dit!

På vintern kan du åka snowboard i St. Moritz. Här är åkningen fantastisk även om den kostar.

Under sommaren kan man ägna dig åt lättare eller mer avancerade trekking i de Schweiziska bergen. Du kommer få se storslagen natur.

Har du körkort och inte har något emot att hyra en bil kan man köra från Genene till Lugano vilket är en mycket trevlig resa med fina byar, sjöar och mycket mer på vägen.

Grekland - Meteora
Meteora innebär svävande i luften. De första som bosatte sig här var bysantiska munkar under 900-talet. De bodde i sprickor och grottor längs klipporna för att spendera tid med Gud. Efter ett antal hundra år hade dessa munkar hunnit bygga många kloster där. Höga klippor gjorde att munkarna slapp interaktion med resten av världen, inklusive den turkiska ockupationen. Hit kunde man bara komma med stegar och linor. Under 1920-talet höggs steg ut göra de mer lättillgängliga. Idag är endast sex kloster kvar.

Bästa perioden att att åka hit är under maj och juni, då vädret är som allra bäst då. Passa på att lära dig mer om den grekiska ortodoxa kyrkan.

Hur kommer man hit: använda bussar från Thessaloniki, Ioannina, Trikala och Aten. Bo vid Kalampáka vid basen av Meteora.

Burj Khalifa - Dubai
Burj Khalifa är den högsta byggnaden på planeten och mäter över 828 meter. Du kan njuta av de fantastiska scenerna i Dubai från toppen av denna skyskrapa. Burj Khalifa fick också världens högsta restaurang på våning 122 vid 442 meter upp i luften.

Burj Khalifa ("Tornet Khalifa"), var känt som Burj Dubai före invigningen, är en skyskrapa i Dubai, Förenade Arabemiraten, och är för närvarande den högsta skyskrapan på planeten, på 829.84 meter. Byggandet inleddes den 21 September 2004, med yttre strukturen klar den 1 oktober 2009. Byggnaden ligger i Downtown Dubai vid Sheikh Zayed Road. Tornets arkitektur och ingenjörskonst utfördes av Skidmore, Owings och Merrill i Chicago. Primära entreprenören var Samsung C & T i Sydkorea.


Post A Comment

To post comments, please log in or register.